Do ziemniaczanej dorzucam jedno niedoceniane warzywo. Na andrzejki i święta znika zanim ją podam

Dodano:
Sałatka ziemniaczana z selerem Źródło: Shutterstock / Strakhov Sergey
Szukasz pomysłu na odświętną sałatkę? Polecam tę wariację na temat klasyka z ziemniaków. Z paskami niedocenianego warzywa smakuje nieprzeciętnie. Goście zawsze pytają o przepis i dziwią się, że jest taki prosty.

To warzywo jest stałym gościem w sałatkach z majonezem, ale nie wysuwa się na bliższy plan zza innych składników. W tym przepisie stało się równie ważne, co kartofle. Danie z jego dodatkiem nie tylko wychodzi pełne smaku, ale zapewnia też związki korzystne dla zdrowia.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z selerem?

Główne składniki gotuję w mundurkach, by nie traciły smaku i jędrności. Wkładam je do jednego garnka, ale można przygotować je oddzielnie.

Intensywny smak selera przełamują i równoważą kolejne produkty – żółty ser, jajka na twardo, groszek oraz majonez. Niezbędne kwaśne nuty nadaje kiszony ogórek, a smak całości podkręca posiekana cebula.

Ta prosta mieszanka wygląda efektowniej, gdy zamiast w misce podaję indywidualne porcje na talerzach. Nakładam je za pomocą pierścienia kucharskiego lub miseczki i dekoruję świeżym koperkiem.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z selerem korzeniowym

Pyszna wariacja na temat tradycyjnej sałatki z kartofli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 mały seler (200 g)
  • 4 jajka na twardo
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 puszka groszku
  • 1 mała cebula
  • 100 g majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywUgotuj ziemniaki i selera w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je, ostudź i obierz.
  2. Szykowanie składnikówJajka, ser i ogórki potnij w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Osącz groszek z zalewy. Wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę, a selera – w paski.
  3. Mieszanie sałatkiWymieszaj przygotowane składniki z majonezem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z koperkiem.

Sałatka ziemniaczana z selerem – wskazówki

Przygotowanie potrawy można uprościć, sięgając po seler konserwowy. Paseczki ze słoika są cienkie i lekko kwaśne, przez co sałatka wygląda i smakuje nieco inaczej, ale wciąż jest bardzo dobra. Ja wolę jednak warzywo gotowane w domu, bo zawiera więcej cennych składników niż to pasteryzowane, a zwłaszcza substancji przeciwzapalnych, witamin K i z grupy B oraz potasu.

Są też wersje z selerem naciowym. Ponieważ jednak ma bardzo silny aromat, warto wykorzystać najwyżej 1-2 łodygi i pokroić je w cienkie plasterki.

Do tego dania najlepiej nadają się ziemniaki sałatkowe (typu A), które są zwarte i zachowują swój kształt przy mieszaniu produktów. Sprawdzą się ponadto te o uniwersalnym zastosowaniu, czyli typu AB.

Jeśli natomiast chodzi o ser, można wybrać ten o neutralnym smaku, taki jak gouda, edamski czy ementaler. Do selera pasują również bardziej wyraziste gatunki, więc można pokusić się o użycie cheddara albo parmezanu, także w połączeniu z łagodnym rodzajem.

Do sałatek ziemniaczanych zwykle używa się majonezu o zawartości około 70% tłuszczu. Gdy jednak zastępuję go wersją light, porcja dania zapewnia o 58 kcal mniej, czyli tylko 207 kalorii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...